Min introduktion til foto adskiller sig nok ikke fra millioner af andre. Jeg startede med ferie og festbilleder, men begyndte stille og roligt at udvikle min interesse for foto. Den følgende tekst handler om, hvordan Photopi blev til blandet med mine erfaring med diverse online platforme.

Picasa & Panoramio

Som så mange andre lod jeg mig rive med da digitale kameraer og online fotodeling begyndte at komme frem. Googles Picasa og Panoramio var en revolution med hensyn til at offentligøre mine billeder og jeg gik i gang med at uploade mine rejsebilleder til Panoramio og begyndet af få positive reaktioner tilbage.

Flickr

I starten af 2015 var begyndelsen til enden nær for Picasa og Panoramio. Den eneste anden mulighed jeg kunne få øje på, var Flickr. Til at starte med gik det fint. Jeg var entusiastisk omkring det social aspekt og begyndet at uploade alle mine stjernebilleder fra Picasa. Jeg fik følelsen af at det gik godt og det glædede mig at se at mine dagelige views kom op over 1000. Jeg begyndte at udforske grupper og andres arbejde og følte mig godt tilpas ved at være en del af verdens største fotodelingsplatform. Efter et stykke tid fandt jeg ud af at jeg brugte rigtig meget tid online med at like andres billeder, lave obligatoriske kommentare for at undgå at blive smidt ud af grupper. Jeg fik følelsen af at online-aktiviteter tog tiden fra mit foto. Jeg kom til følgende konklusion:

Flickr handler kun om opmærksomhed! Det har ikke særlig meget foto at gøre

  • Du bliver medlem af meningsløse grupper
  • Du poster meningsløse ting
  • Du liker meningsløse ting

med det ene formål at tiltrække views, kommentare and likes til dine egne ting. Opmærksomhed er hovedmotivationen for at uploade. Problemet med opmærksomhed er at folk bliver afhængige af det. Det får nogen til at gøre åndsvage ting for at tilfredsstille deres trang f.eks at snyde systemet. Det ensretter også billederne. Folk kigger efter hvilke typer billeder der tiltrækker opmærksomhed for herefter at kopiere dem. Der er naturligvis nogle få der skiller sig ud, men der er langt imellem dem. Fra og med 28-05-2018 er Photopi ikke længere aktiv på Flickr.

500px

En af mine venner anbefalede 500px. I starten kunne jeg godt lide platformens stil og design. Jeg købte en pro-adgang i foråret 2015. Jeg synes ikke at jeg var dygtig nok til at kalde mig fotograf, men jeg lod mig forføre til at tro at jeg måske kunne sælge et billede i ny og næ. Jeg oplvede igen at skulle bruge al for meget tid online for at holde en høj puls på mine billeder. Jeg fandt ud af at stort set ingen havde solgt noget via platformen og dem der havde kunne kun få nogle få dollars i kommision. Jeg konkluderede at pro-adgangen var mere svindel end indhold og nedgraderede til en gratis adgang. Jeg ville gerne blive, da platformen havde et hav af virkelig dygtige fotografer. Social media desinegnet var det samme som hos Flickr, med den samme meningsløshed, snyd med systemet og dumhed. Efter den sidste opdatering i Juli 2019 mistede 500px den sidste rest af interesse. De kontroversielle forhold omkring rettighederne til de foto der ligger på platformen er vigtige. I Februar 2018 købte Visual China Group 500px og firmaet Getty Images fik ansvaret for licenser uden for Kina. Jeg har ikke tænkt mig at fremme konspirationsteorier, men strategien for begge firmaer må betegnes som uklar. Arbejdet med at neddrosle aktiviteterne er i gang. Det er målet at være nede på kun tre billeder på 500Px og måske helt forlade platformen i slutningen af 2019.

Min egen side

Det gik op for mig at min egen side var den mest optimale online platform. Arbejdet blev sat i gang og 24-12-2015 kom Photopi online. Her kan jeg gemme, præsentere, tage mig af og sælge prints uden at skulle tænke på at miste rettighederne til mine billeder. Navnte Phtopi er et akronym for Photo Utopia og skal symbolisere min egen utopi omkrin online fotodeling.

YouPic

Den 01-08-2019 blev jeg aktiv på YouPic. Platforen ser ud til at have fokus på foto. Online tutorials er en god måde at forbedre sine færdigheder. De kategoriserede likes: composition, technical quality, , creativity og content giver indtryk af at platformen er interesseret i foto. Funktionen: Story ser ud til at være en sjov og kreativ ting. Desværre er der et game-basseret pointsystem som ikke er så appllerende. Det overordnede indtryk af platformen er dog positivt og jeg glæder mig til at udforske platformen.

Venlig Hilsen

Morten Nissen

Photopi’s ejer